Goethe-Institutin terveiset

Olemme iloisia siitä, että Vantaan kaupunki on päättänyt edistää laajamittaista kaksikielistä saksanopetusta Länsimäen koulussa. Tämä jatkaa vuosia toiminutta samankaltaista opetusta Martinlaaksossa. Onneksi olkoon!

Miten voisin parhaiten kuvailla, mistä on kyse? Näin äsken uudelleen hienon elokuvan "Der ganz große Traum (suom. Suuri unelma),  tositarinan nuoresta, innokkaasta opettajasta Konras Kochista, joka toimi opettajana Isossa-Britanniassa ja sai kutsun opetuskokeiluun kotimaahansa Saksaan. Uudenlaista opetusta - opettaja puhuu opetettavaa kieltä oppitunneilla, suunnitteli hän etukäteen. Koska tämä ei näyttänyt toimivan, hän keksi, että hän voisi yhdistää kielten opetuksen urheiluun. Hän oli tutustunut Isossa-Britanniassa uuteen lajiin, jalkapalloon, ja innostunut siitä. Elettiin vielä keisariaikaa. Oli ihana katsoa, miten koululaiset innostuivat oppimaan englantia jalkapallon avulla: säännöt, kommentit, kaikki sujui yhtäkkiä kuin leikiten. Ja vaikka moni oli sitä vastaan, jalkapallo ja englannin kieli levisivät maailmalle, kuten kaikki tiedämme.

Jokaisen uuden opitun kielen kautta avautuu myös uudenlainen ajatusmaailma ja sitä kautta kehittyy empatiaa. Tässä on kaksikielisen opetuksen ydin. Kieli tulee automaattisesti, siinä sivussa, lasten laulaessa, leikkiessä, piirtäessä, laskiessa, liikkuessa tai opetellessa, mitä esim. pesukarhu syö ja miten se elää. Kielen opiskeleminen ei ole rasittavaa - varhaisessa iässä lapset oppivat herkästi kaikkea uutta. Ei ole kyse erityisestä lahjakkuudesta, vaan lasten luonnollisen uteliaisuuden herättämisestä.

Vantaan kaupunki on valinnut Länsimäen koululle saksan kielen, mikä antaa lapsillenne mahdollisuuden oppia luonnollisella tavalla kieltä, jota Euroopassa, ei ainoastaan Saksassa, puhuu yli 100 miljoonaa ihmistä. Varhaisessa iässä opitusta kielestä tulee elinikäinen kumppani, jota voi hyödyntää aikuisena esim. erityisosaamisena työpaikkaa haettaessa englannin taidon lisänä. 6-vuotias ei ajattele tällaista, mutta voi olla vanhemmilleen myöhemmin kiitollinen siitä, että he ovat tehneet hänen puolestaan tällaisen ratkaisun.

Länsimäessä lapsenne tulevat käymään koulua saksan kielellä puolet opetusajasta ensimmäiseltä luokalta lähtien, älkää siis ihmetelkö, jos kotona soi yhtäkkiä saksankielinen laulu. Olkaa ylpeitä. Ja kukapa voi tietää, ehkä äiti ja isäkin innostuivat oppimaan saksaa... Ainakin valmis tulkki on aina mukana lomamatkoilla.
Goethe-Institut tukee saksapainotteista opetusta materiaaleilla, koululaisille suunnatulla ohjelmalla ja opettajien ohjauksella.

Toivotan koululle, opettajalle ja erityisesti lapsillenne paljon iloa ja menestystä saksan kielen parissa.

Kiitos!


Ulrike Eichstädt
Goethe-Institut Finnland
kieliosaston johtaja
www.goethe.de/suomi

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen