Kielitaidon merkityksestä

Kielitaitoa, oman kielen ja vieraan kielen taitoa tarvitsee jokainen. Vieraan kielen osaaminen auttaa ymmärtämään monimutkaista maailmaa, lähentää ihmisiä ja karsii ennakkoluuloja. Kun pääsee tutustumaan muualla tapahtuvaan, ihmisten ajatuksiin ja heidän käsityksiinsä heidän (äidin)kielellään, on helpompi herkistyä siihen todellisuuteen, jossa kukin elämme.

Suomi kansainvälistyy eittämättä. Nykyhetken kansainvaellus on saanut massoja liikkeelle rauhallisemman, turvallisemman ja sopuisamman elämän toivossa. Monet tavoittelevat inhimillistä elämää, jossa ihminen voi kohdata ihmisen pelkäämättä ja luottavaisin mielin.

Kohtaamisen avain on vuorovaikutus ja käsitysten vaihto. Yksikielinen kykenee aitoon kohtaamiseen samankielisten kanssa. Monikielisellä on mahdollisuus olla yhteydessä laajempaan joukkoon ihmisiä. Kuta useampia kieliä taidamme, sitä helpompi on solmia yhteyksiä. Eikä näistä yhteyksistä koskaan voi etukäteen tietään, mihin ne kantavat, jotkin jopa elinikäiseen ystävyyteen ja toveruuteen asti.

Ihanne tietysti olisi, että kaikilla olisi yksi ja sama kieli. Esperantoahan joskus ehdotettiin, mutta se ei ”keino”kielenä menestynyt riittävästi. Englannin kieli näyttää valtaavan maailmankielen aseman yleisimpänä kommunikointikielenä, niin kuin latinan kieli aikoinaan. Monet toteavat, että Suomessakin englantia oppii varmasti, siihen tarjoutuu niin paljon mahdollisuuksia paitsi kouluopetuksessa niin monessa muussakin yhteydessä. Tietokonepelit! Monet niistä ohjaavat englannin kielen käyttöön.

Monessa koulussa on mahdollisuus valita ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi englannin sijaan jonkin muun: mm. saksan, ranskan, venäjän, ruotsin. Vantaan kaupunki tarjoaa Länsimäen koulussa ensi syksystä alkaen saksan kielen ja saksankielistä opetusta. Saksan kieli on rakenteeltaan perin johdonmukainen ja sitähän puhuu Euroopassakin yli 100 miljoonaa äidinkielenään. Suomessa saksan valitsee ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen noin 3 prosenttia ikäluokasta. Tämähän selvästi tarjoaa erityisen edun niille, jotka ovat sen valinneet: saksan kielen taitajia on vähän, joten sillä on erityistä käyttöarvoa tulevaisuudessa. Kun taitaa saksaa, englantia ja ruotsia ”maailmanvalloitus” on kenties tavoiteltavissa helpommin kuin yksikielisenä tai kun suomen kieli ja englannin kieli ovat hallussa. Kannattaa harkita, minkä kielen valitsee ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi, ehkäpä se on saksan kieli.


Matti Meri
Matti Meri on Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen emeritusprofessori ja johtaa tutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää, miten CLILiG -opetus-opiskelu-oppimisympäristö edistää Martinlaakson koulun koulukasvatuksen ja opetuksen  tavoitteisiin pääsemistä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen