Hankekoordinaattorin terveiset

Vantaan kaupunki toteuttaa vuosina 2015-2016 yhdessä Goethe-Institutin kanssa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen, jolla kehitetään Martinlaakson ja Länsimäen koulujen saksan kielirikasteista opetusta. Tässä blogissa kerrotaan hankkeen etenemisestä sekä myös laajemmin saksan kielen tilanteesta Suomessa.

Kielikylpyopetus, laajamittainen kaksikielinen opetus, CLIL-opetus - kielirikasteisella opetuksella on monta eri nimeä ja laajuutta, mutta ajatus on sama: lapsille annetaan jo varhaisessa vaiheessa eri aineiden opetusta toisella kielellä kuin enemmistökielellä. Kielirikasteinen opetus hyödyntää ikäkaudelle ominaisia kielenoppimisen valmiuksia - kieltä ei opita kielen itsensä vuoksi, vaan se nähdään ennen kaikkea välineenä ja avaimena uuteen maailmaan.

Moni suomalainen kunta tarjoaa koululaisilleen kielirikasteista opetusta, kielikylpyopetusta tai CLIL-opetusta. Vahvimpana  kieliyhdistelmänä on ymmärrettävästi ruotsi-suomi. Saksankielistä aineenopetusta on saatavilla vain harvassa kunnassa, ja Vantaan kaupunki onkin toiminut eräänlaisena saksankielisen CLIL-opetuksen lippulaivana. Vantaan Martinlaakson koululla on pitkä perinne ensimmäiseltä luokalta alkavan saksan kielirikasteisen opetuksen järjestämisessä ja mallista on saatu hyviä tuloksia. Hankkeen puitteissa oppilaat pääsevät osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja projektipäiviin. Opetukseen kehitetään uutta materiaalia, kerätään hyviä käytänteitä ja tehdään yhteistyötä Helsingin yliopiston emeritusprofessori Matti Meren johtaman tutkimustyöryhmän kanssa. 

Samanaikaisesti eletään myös muutoksen aikaa: Vantaan opetuslautakunta on päättänyt siirtää saksan kielirikasteisen opetuksen Länsimäen kouluun Itä-Vantaalle 1.8.2016 alkaen. Martinlaakson CLIL-luokan oppilaat jatkavat opiskelua normaalisti alakoulun loppuun asti.

Länsimäen koulu on noin 570:n oppilaan yhtenäiskoulu lähellä Helsingin rajaa. Eri kulttuurit ovat koulussa monipuolisesti läsnä ja eri kieliin suhtaudutaan uteliaasti. Laajamittaista kaksikielistä saksa-suomi-opetusta tarjoava luokka sopii varmasti hyvin Länsimäkeen.

Länsimäen ensimmäinen saksarikasteinen luokka aloittaa syyslukukaudella 2016. Toivomme kovasti, että luokka saadaan kokoon ja kutsummekin kaikki lähialueen perheet mukaan tutustumaan toimintaan. Vuoden päätapahtuma järjestetään 12. tammikuuta 2016 Länsimäen koulussa uusille koulutulokkaille ja heidän vanhemmilleen. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan kouluun ja kuulemaan kielirikasteisesta opetuksesta. Niin lapset kuin aikuiset pääsevät osallistumaan pingviinin tähdittämään show'hun, joka ei jätä taatusti ketään kylmäksi! 

Toivotan koko tekijäryhmän puolesta kaikki blogin lukijat tervetulleiksi hankkeen pariin! Tähän blogiin on tarkoitus dokumentoida hankkeen kulkua, toimia alustana erilaisille asiantuntijapuheenvuoroille sekä kerätä hyviä käyteitä ja materiaaleja. Blogi on suunnattu niin kielirikasteisesta opetuksesta kiinnostuneille perheille kuin muiden kuntien opettajille ja päättäjille.

Antoisia hetkiä blogin parissa toivottaa

Maria Lahdenranta

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen